wtorek, 2 lipca 2013

Tutorial na foremki do czekoladek

Hej!
Dzisiaj postanowiłam wstawić dla Was tutorial na foremki do czekoladek, które sami możecie zrobić. Ja skorzystałam ze swoich pomysłów i tak powstały foremki. Foremki możecie przygotować na 2 sposoby:
NR.I
Kupujemy bombonierkę z czekoladkami o pożądanych kształtach,
 -wyciągamy dowolną pralinkę ,
-schładzamy ją w zamrażalniku na kilka minut,
-po kilku minutach wyciągamy, obsypujemy delikatnie mąką i odciskamy wzór w modelinie. Ja od siebie polecam wybierać wyraziste wzorki, np:
-następnie usuwamy pralinkę, a modelinową foremkę pieczemy w piekarniku! Proste prawda?    :)
Swoje czekoladki zrobiłam przy użyciu tej właśnie metody! ^^

NR.II
Druga metoda jest bardziej skomplikowana. Możemy stworzyć własne kształty pralinek. Możecie spróbować odciskać także czekoladki, ale ja nie próbowałam i nie wiem jak reagują z silikonem. ;)
Wszystko co potrzebujemy to:
-Sylikon sanitarny- biały (ja używałam takiego, do którego potrzebny jest pistolet).
- resztki modeliny, lub modelina ,której nie używamy.
-narzędzia.

                                        ETAP I
FOREMKA KWIATEK
1. Kawałki modeliny, z której nic nie lepimy,
2. Lepimy kulkę,
3. Ja używam narzędzia dentystycznego z końcówką jak na zdjęciu.
 4. Odciskamy regularne rowki,
5. Jak na zdjęciu nr.5
6. Kontynuujemy.
 7. Odciskamy także rowki na brzegach.
8. Całość poprawiamy i mamy gotową foremkę "kwiatek"


FOREMKA MUSZELKA
1.Lepimy kulkę,
2.Następnie robimy placek i potrzebujemy muszelki, aby odcinać kształt,
3-5.Odciskamy,

6. Delikatnie pozbywamy się muszelki.
7-9. Formujemy nadając odpowiedni kształt.

10. Teraz czas na brzegi, narzędzie odciskamy jak na zdjęciu.
11. O tak! :)

 Oto efekt końcowy!
FOREMKA SERCE
1. Lepimy kulkę,
2. Formujemy łezkę,
3. Narzędziem odciskamy przedziałek,
4-5.Całość modelujemy paluszkami.
6. Długopisem poprawiamy detale.
7-8. Na zmianę poprawiamy używając palców i kredki,
9. Odciskamy rowek po środku.
10. Znów wygładzamy i poprawiamy.

11.15- Cały czas poprawiamy i odciskamy rowek w razie niechcianych odkształceń.

16. Końcowa korekta.
17-18 końcówką długopisu odciskamy dziurkę w kształcie małego serca (opcjonalnie),
19. I znów korekta :D

 20. Grawerujemy rowki na jednej z połówek serca (opcjonalnie),
21. Gotowe!
Nasze foremki pieczemy w piekarniku  kiedy są już twarde i schłodzone przechodzimy do kolejnego etapu, gdzie będzie nam potrzebny:
ETAP II
-sylikon,
-ewentualnie małe naczyńka plastikowe lub większe korki (opcjonalnie),
-woda,
- i nasze foremki.

Wyciskamy sylikon do korka lub naczyńka, ewentualnie na papier

Zanurzamy nasz wypiek w zimnej wodzie, a następnie wkładamy do sylikonu wierzchnią stroną :P

I czekamy, czekamy , czekamy najlepiej 48 h , bo czasem silikon w środku nie zasycha po 24h.

Teraz możemy się cieszyć naszymi nowymi foremkami. :D ;D
 Mam nadzieję, że tutorial okaże się dla Was pomocny!

5 komentarzy:

  1. Ekstra!Tak mnie zachęciłaś że spróbowałam i ulepiłam dwie czekoladki właśnie są w sylikonie i czekam aż wszystko pięknie wyschnie.Mam nadzieję że wszystko wyjdzie dobrze :)Mam pytanie jak robisz foremki modelinie to jak to wyciągasz ?
    Pozdrawiam cieplutko ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyciąganie z modeliny jest uciążliwe, musisz troszkę mąką posypać, najlepiej też schłodzić to co wkładasz w modelinę w zamrażalce. Czasem jak wyciągam z modelinowej foremki to zdarzają się niechciane odkształcenia niestety. Powodzenia! :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Sylikon sanitarny w małych tubkach, Technicqll jakoś tak się nazywa :)

      Usuń