wtorek, 28 maja 2013

TUTORIAL na posypki z modeliny

Dzisiaj postanowiłam wrzucić dla Was tutorial na posypki z modeliny. Temat niby prozaiczny, ale jednak nie znajdziecie wiele na blogach na ich temat. Zrobię dla Was standardową kolorowa posypkę, posypkę czekoladową, oraz dwie zupełnie inne. Te dwie ostatnie to posypka z migdałowych płatków, a także wiórka kokosowe, rzadko spotykane na innych blogach, lub w ogóle.
Materiały, których potrzebujemy to oczywiście modelina FIMO, ostry nożyk, sprytne palce no i piekarnik.

1. Tradycyjna posypka kolorowa 

-Modelina w kolorach:
-biały,
-żółty,
-różowy,
-czerwony,
-zielony,
 -niebieski,
-brązowy,
-nożyk
1.  modelujemy kulki, z których potem wałkujemy rulony.
2. Rulony wkładamy na 3 minutki do rozgrzanego na 110 C piekarnika (tem. dla FIMO), jeśli chcemy aby rulony były bardziej elastyczne wystarczy nawet 1,5 minuty.
3. Po wyjęciu z piekarnika tniemy na krótkie paski, tak jak na obrazku nr. 3. :)

Efekt końcowy wygląda TAK:

PS: jeśli chcecie kroić paseczki przed upieczeniem to też możecie, ale będą się one do siebie kleić i przy wypiekaniu mogą się posklejać ze sobą, tak więc polecam wypiekać, a potem kroić! :)

2. POSYPKA KRUCHA CZEKOLADA

Modelina w kolorach:
-ciemna czekolada,
-sepia,
-nożyk.
Z kulek w kolorze czekoladowym i sepia wałkujemy rulony, nie zwracajcie uwagi na ten rulon w kolorze kremowym, po prostu tak mi się zdjęcie zrobiło :D.
No więc te rulony muszą mieć trochę grubszą średnicę niż w posypce nr.1
2. wypieczone rulony ok.3 minuty kroimy nożykiem, jak na zdjęciu.
3. Oto efekt końcowy! :)


PS: jeśli chcecie mieć krążki bez efektu kruchości , to po prostu polecam piec krócej, żeby wałki były jeszcze miękkie. :)

3. POSYPKA KOKOSOWA

Modelina w kolorze:
-białym,
- nożyk.
1. Lepimy kulkę, następnie pieczemy w piekarniku ok. 4 minuty kulka nie powinna być całkiem twarda ani zbyt miękka.
2. Następnie ścieramy upieczoną kulkę na zwykłej metalowej tarce.

3.Mamy gotowa posypkę kokosowa na nasze słodkości z modeliny! :)

4. POSYPKA Z MIGDAŁOWYCH PŁATKÓW

Potrzebujemy modelinę w kolorze kremowym, ja zrobiłam sobie kolor sama.
Potrzebny także będzie nożyk! :)
1. Formujemy kulkę.
2. Następnie wałkujemy rulon.
3. Potem z rulonu musimy uformować kształt ŁZY, lub trójkąta obłych bokach, tak jak na moim zdjęciu.
Wałek wędruje do piekarnika na 3 min.
4. Kroimy nożykiem płatki.
5. Mamy gotowe płatki migdałowe! :)
Zachęcam do komentowania, oraz dołączenia do mojej witryny, czeka nas jeszcze wiele niespodzianek na moim blogu! Do następnego razu! :)

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki wykorzystałam ten temat bo akurat skończyły mi się posypki. :)

      Usuń
  2. Śliczne! Na pewno skorzystam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. aż nie do wiary, iż tak niejadalne...

    OdpowiedzUsuń